DAREA IN PLATA DUPA EXECUTAREA SILITA

Avocat dare in plata
Avocat darea in plata. Intrebari darea in plata
24 mai, 2016
Negocierea cu banca a contractului de creditare
NU VREI SA DAI CASA IN PLATA? POTI SA NEGOCIEZI CU BANCA!
3 iunie, 2016
Avocat dare in plata. Decalex

Avocat dare in plata. Decalex

Potrivit art. 8 coroborat cu art. 11, Legea dării în plată se aplica pentru viitor contractelor de credit care sunt in derulare, mai exact efectelor acestor contracte, efecte care presupun fie situatia in care banca inca n-a executat silit bunul ipotecat, fie situatia, mult mai grava, in care banca a executat silit deja bunul ipotecat, iar consumatorii, desi au pierdut acel imobil, sunt in continuare nevoiti sa plateasca creditul. Aceasta din urma situatie are ca efect, de regula, infiintarea popririi pe salariile consumatorilor, de catre Banca.

Asadar, consumatorii trebuie sa cunoasca faptul ca Legea darii in plata se aplica inclusiv cazurilor in care acestia au fost deja executati silit de catre Banca, chiar daca nu mai au calitatea de proprietar al imobilului ipotecat, avand in vedere ca ei mai platesc in continuare ratele la banca, fiind vorba despe un contract aflat in derulare.

Aceasta categorie de consumatori are dreptul sa i se stearga datoria, tocmai prin efectul aplicarii Legii darii in plata.

Care este procedura de dare in plata dupa executarea silita a imobilului?

Art. 8 din Legea darii in plata prevede dreptul consumatorului de a cere instantei sa constate stingerea datoriilor izvorate din contractele de credit, in cazul in care acesta a fost supus unei executari silite a imobilului ipotecat, indiferent de titularul creantei, de stadiul in care se afla ori de forma executarii silite care se continua contra debitorului.

Ca atare, Legea pare ca ar indrepta consumatorii deja executati silit direct catre instanta pentru a cere sa se constate printr-o hotarare definitiva stingerea datoriei. Insa, trebuie mentionat faptul ca, de aceasta data, legea nu mai prevede suspendarea in ce priveste executarea silita sau suspendarea platii ratelor, asa cum o face in cazul notificarii pentru situatia in care debitorul ar avea un bun pe care sa il dea in plata.

Legea ne spune ca in momentul in care s-a facut notificarea catrea Banca, cu privire la darea in plata a unui imobil, contractele de credit practic ingheata, prin urmare nicio rata nu va mai fi platita, iar executarea silita va fi suspendata.

Mergand pe acelasi rationament, consideram ca este recomandabil a se trimite o notificare mai intai catre Banca, prin care sa se solicite constatarea stingerii datoriei debitorului, tocmai in temeiul interventiei executarii silite ce a avut loc asupra bunului ipotecat, aceasta avand efectul pe care legea darii în plata il prevede la art. 10, si anume stingerea oricarei datorii a debitorilor, fata de creditor, acesta din urma neputând solicita sume de bani suplimentare.

Prin aceasta notificare, astfel cum o spune si legea, se suspenda orice plata catre creditor, precum si orice procedura judiciara sau extrajudiciara demarata de catre acesta, drept pentru care consideram ca tocmai pentru acest efect ar fi recomandabila o notificare inainte de a se ajunge in instanta, prin care solicitam Bancii ajungerea la un acord in ce priveste stingerea datoriei dumneavoastra. In acest mod, ratele vor ramane inghetate, la fel ca si executarea silita, cum este cazul infiintarii popririi pe salariile dumneavoastra, ceea ce inseamna ca pentru Banca va fi un dezavantaj, aceasta fiind nevoita sa se prezinte la negocieri cat mai curand.

In cazul in care banca nu se va conforma solicitarii noastre, ne vom adresa instantei cerand sa constate stingerea datoriei izvorate din contractul de credit, tocmai in temeiul interventiei executarii silite ce a avut loc asupra bunului ipotecat, aceasta avand efectul pe care legea darii în plata il prevede la art. 10, si anume stingerea oricarei datorii a debitorilor fata de creditor, acesta din urma neputând solicita sume de bani suplimentare, mentinandu-se, totodata, suspendarea oricarei plati catre creditor, precum si a oricarei proceduri judiciare sau extrajudiciare demarate de catre acesta.

Va recomandam ca inainte de a lua o hotarare sa consultati, in prealabil, un avocat care sa va indrume, pentru ca orice oferta a bancii necesita atentia unui specialist!

Nu ezitati sa ne contactati la office@decalex.ro sau 031.107.75.50

17 Comments

 1. Gabriel spune:

  buna ziua
  ce acte sunt necesare pentru intocmirea dosarului de dare in plata dupa executarea bunului ipotecat?

  • decalex.ro spune:

   Buna ziua,

   Dosarul de dare in plata daca bunul a fsot executat in primul rand trebuie sa cuprinda cererea de chemare in judecata precum si toate actele doveditoare ca indepliniti conditiile pt darea in plata conform legii 77.

   Cu stima
   Roman Hamed

 2. Gabriel spune:

  Daca casa a fost deja executata, mai trebuie notificare (am citit art 5 din legea acesta ?), sau vin si ii dam direct in judecata ?

 3. andreea spune:

  Buna ziua!Am o nelamurire si anume:daca notificarea a fost facuta printr-un avocat,de ce trebuie sa achit taxele de executare silita inainte sau dupa trecerea in posesia bancii a imobilului?Multumesc!

  • decalex.ro spune:

   Buna ziua,

   Darea in plata priveste stingerea datoriei in integralitatea sa. Datorie care cuprinde si cheltuielile de executare. Pentru mai multe detalii ne puteti contacta la 0768.055.289

   Cu stima
   Cristiana Deca

 4. Alexandra spune:

  Bună ziua. Întrebarea mea este dacă după ce apartamentul ipotecat a fost vandut la licitatie, se mai poate face darea in plata? Apartamentul părinților mei a fost scos la licitație pe o suma pe care eu as fi dispusa sa îl cumpăr, evident pe alt nume, iar părinții mei sa facă ulterior darea în plata și odată ce li s-a luat apartamentul sa nu mai rămână cu datoria fata de banca. Este posibila aceasta varianta? Mulțumesc anticipat!

  • decalex.ro spune:

   Buna ziua,

   Da se mai paote face dupa executarea silita procedura de dare in plata. Pentru detalii va rugam sa ne contactati la 0768.055.289

   Cu stima
   Cristiana Deca
   Legal Advisor

 5. Iova Gheoghe spune:

  Ma numesc Iova Gheorghe si am contractat un credit ipotecar pentru achizitionarea
  a doua autoturisme (taxi) in vara anului 2007. Desi am fost disponibilizat in noiembrie
  2009 am continuat sa fiu la zi cu din ce in ce mai impovaratorul credit pana in toamna
  anului 2012 cand datorita faptului ca intreaga familie ramaseseram fara resurse ne-am
  vazut obligati sa parasim tara. Creditul era pe 8 ani asa ca in urmatoarele luni s-a
  ridicat la o suma exagerat de mare fapt care a condus la executarea silita a locuintei.
  Evaluarea apartamentului a fost in suma de 45000 € , eu contractand 21000€. La licitatie a
  fost scos cu suma de 30000€ dar vanzarea s-a produs in septembrie 2015 cu o suma aproximativa
  de 15000€. Drept urmare mi-a fost grevat cuantumul pensiei cu suma de 600 de lei pentru recuperarea
  unei sume restante de peste 60000 de lei pe care consider ca nu voi reusi s-o platesc toata
  viata. Va rog sa-mi raspundeti, din cele constatate de dumneavoastra mai sus daca ma incadrez,
  la anularea sumei restante conform legii darii in plata. Va multumesc foarte mult. Cu stima Iova Gheorghe

  • decalex.ro spune:

   Buna ziua,

   Din ce aati descris aici, va incadrati pentru darea in plata. veeti fi contacta prin emial de unul din avocatii nostri.Pentu a discuta telefonic ne puteti suna la 0757.269.874

   Cu stima
   Cristiana Deca
   Consilier Juridic

 6. Oita Marilena spune:

  Ma numesc Oita Marilyn’s de curand am reușit cu ajutorul părinților și a prietenilor sa achit o datorie a unui credit bancar pe care nu l am mai putut plăti din anul2011 Întrebarea mea este dacă am plătit integral suma transmisă in scrisoarea de la biroul judecătoresc ,deși nu sa ajuns la tribunal este suma care încheie datoria mea la acest credit sau pot exista și alte comisioane sau dobânzi care nu au fost incluse in înștiințarea transmisă prin posta?
  Aștept răspuns va mulțumesc pentru atenția acordata

 7. marin spune:

  Cu stima si respect, am si eu o problema pe care nu stiu cum sa o pot rezolva. Am avut un credit in CHF din 2007 cu banca Volskbank care in 2014 a fost dat catre executare silita. Am atacat in instanta executarea silita si stabilire de clauze abuzive pe banca Volskbank. in urma hotararii judecatoresti prin sentinta am obtinut anularea executarii silite si clauze abuzive luate in plus care mi s-au cuvenit.
  In urma acestei sentinte banca Transilvania a facut recurs la Tribunal si am primit sentinta definitiva cu urmatoarea fraza: “Solutia pe scurt: Respinge apelul contestatorilor ca nefondat. Admite apelul intimatei Banca Transilvania, schimbă în parte sentinţa în sensul că dispune anularea parţială a formelor de executare în ceea ce priveşte sumele. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei. Definitivă.” … si am ajuns in aceeasi situatie ca la inceput, adica iar … in baza aceluiasi dosar de executare al executorului si in aceeasi situatie ca la inceput. Va rog sa ma ajutati cu o sugestie cum pot sa atac aceasta situatie creeata din nou printr-o sentinta data cu totul la 180 grade fata de prima. Cu stima si respect astept un raspuns

  • decalex.ro spune:

   Buna ziua domnule Marin,

   Este o situatie destul de complexa si avem nevoie de mai multe detalii pentru a va putea furniza o solutie. Va rog sa ne contacta la 0757.269.874 sa discutam situatia dumneavoastra

   Cu stima
   Avocat Raluca Neacsu

 8. Marcu Andrei spune:

  Buna ziua! Ma numesc Marcu Andrei si sunt intr-o mare dilema cu aceasta lege, am fost executat silit in Ianuarie 2016 am ramas fara casa, exista vreo varianta de dare in plata la mine sau este tarziu? Tin sa precizez ca creditil meu de 130.000 euro a devenit 12.000 euro cu atata s-a vandut acest imobil.

 9. Marea Adriana spune:

  Am fost executați silit in 2015 ni s a luat apartamentul am rămas cu o restanta la bank post ne mai încadram la legea dări in plata ? Va mulțumesc anticipat

  • Avocat online spune:

   Buna ziua,

   Da va incadrati pentru darea in plata si daca ati fost executat silit si v-au luat apartamentul. Pentru a discuta ne puteti contacta la 0757.269.874.

   Cu stima
   Cristiana Deca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *