Conducerea unui vehicul fără permis de conducere

Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului
3 martie, 2017

Conducerea unui vehicul fără permis de conducere: Conform art. 335 din Codul penal, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu deține permis de conducere, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Persoanele care riscă și conduc pe drumurile publice, indiferent de motivul pentru care fac acest lucru, ar trebui să fie conștiente că în acest caz (conducerea unui vehicul fără permis) nu vor primi doar un avertisment, o mustrare sau amendă, ca în cazul multor alte abateri.

Care este pedeapsa pentru conducerea unui vehicul fara permis?

Indiferent dacă cel care a condus pe drumurile publice fără permis nu era sub influența băuturilor alcoolice, nu s-a petrecut niciun accident rutier sau nu avea viteză, săvârșirea acestei fapte penale atrage dosar penal pentru șofer.

Întrucât, așa cum am precizat mai sus, Codul penal nu prevede nicio pedeapsă alternativă, singura posibilitate a făptuitorului  ’’să scape mai ușor’’ (să nu fie condamnat la pedeapsa închisorii cu executare) este închisoarea cu suspendare.

Astfel, analizând jurisprudența instanțelor de judecată, observăm că în majoritatea cazurilor, judecătorii aplică persoanelor care au condus fără permis doar pedepse aproape de minimul pedepsei (un an), situații în care se dispune suspendarea executării.

Însă și în această ultimă situație, șoferul nu a scăpat complet de consecințele care reies din fapta pe care a săvârșit-o, asta deoarece chiar dacă între timp își recuperează permisul, acesta nu poate conduce mai devreme de 6 luni de la eliberarea din închisoare sau mai devreme de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, în cazul pedepselor cu suspendare. Totuși, este bine de știut că aceste două termene pot fi majorate, doar prin decizia judecătorului, în funcție de fiecare caz în parte.

Mai pot sustine examenul auto daca am fost condamnat pentru conducerea fara permis?

O altă problemă importantă, care ar trebui abordată, este că pe lângă trimiterea în judecată, implicit condamnarea, persoana care a săvârșit fapta penală nu mai poate să susțină examenul auto, decât după ce a fost reabilitată. Conform legislației în vigoare, orice persoană care vrea să susțină examenul auto trebuie să aibă cazierul ’’curat’’.

Conform art. 24 din O.U.G. 195/2002, ’’Nu are dreptul să se prezinte la examen pentru obţinerea permisului de conducere persoana care a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau pentru o infracţiune de omor, lovire sau vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, produsă ca urmare a încălcării unei reguli de circulaţie, cu excepţia cazurilor când a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la art. 116 alin. (1).

În concluzie, persoana care vrea să susțină examenul auto trebuie să fie reabilitată, ori să primească o amendă administrativă, să nu ajungă în instanță, acest scenariu fiind posibil doar dacă are o apărare foarte bună.

In toate cazurile de conducere unui autovehicul fara permis pedeapsa este cu suspendare?

Din pacate nu in toate cazurile, pedeapsa este cu suspendare, ci din contra, in functie de apararile formulate incorect de inculpat acesta poate primi inchisoare cu executare. Din acest motiv este bine ca cei aflati in astfel de situatii sa apeleze la un avocat.

Daca ai nevoie de sfatul unui avocat privind infractiunea de „conducerea unui vehicul fara permis de conducere” pe drumurile publice, ne puteti contacta la 0757.269.874.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *