CONVERSIA CREDITELOR IN FRANCI ELVETIENI
Senatul a adoptat astazi, 18.10.2016, cu unanimitate de voturi legea conversiei creditelor in franci elvetieni.
Ce prevede legea conversiei creditelor in franci elvetieni?
Primul amendament vorbeste despre obligativitatea institutiilor de creditare ( banci, IFN-uri etc) de a efectua conversia in LEI pentru creditele in franci elvetieni. Neindeplinirea acestei obligatii de catre banci se sanctioneaza cu amenda contaventionala.
Urmatorul amendament vorbeste depsre procedura efectiva de conversie a creditului, si stabileste ca, operatiunea se va realiza prin act aditional acceptat de consumator.
Acelasi paragraf, interzice bancilor sa introduca in actele aditionale de conversie alte prevederi decat cele impuse prin legislatie, acestea fiind considerate nule de drept.
De asemenea toate imprumuturile pentru achizitionarea unui imobil, teren, constructie, reabilitare, consolidare, extindere, vor fi incadrat corespunzator ca si ”imobiliar”, ”ipotecar” indiferent cum a fost denumit initial in contract.
Cursul de schimb la care se efectueaza conversia este cursul de schimb al BNR valabil la data incheierii contractului de credit in franci elvetieni.
Institutia de credit comunica in termen de 30 de zile actul aditional si noul plan de rambursare care vor fi inmanate imprumutatului cel mai tarziu la urmatoarea scadenta dupa intrarea in vigoare a prezentei lege.
Conversia se realizeaza prin act aditional la contractul de credit sau, atunci cand banca nu este de acord cu conversia, prin hotarare judecatoreasca, la cursul de schimb la data incheierii contractului.
Clauzele initiale privind costurile ramin neschimbate, cu conditia sa fie mai favorabile consumatorului. In caz contrar, costurile creditului vor fi ajustate in raport cu cele practicate de creditor in mod curent la momentul conversiei.
De asemenea lege da dreptul consumatorului sa ramburseze anticipat creditul.
Un alt aspect interesant, vizeaza faptul ca, institutia de credit e obligata sa puna la dispozitia consumatorului un grafic de rambursare, atat in franci pe vechiul contract cat si in lei pe noul act aditional, astfel incat consumatorul sa vada foarte clar diferentele economice rezultate din convertirea creditului.
Prevederile legii privind conversia creditelor in franci elvetieni, se aplica si contractelor de credit care au fost externalizate, vandute sau cesionate.
Cel mai important aspect de mentionat, este ca legea vizeaza toate creditele in franci elvetieni, fara niciun prag. Desi initial proiectul de lege viza doar creditele pana in 250.000 euro, acest prag a fost eliminat de catre Comisii.
Conversia creditelor in franci elvetieni si executarea silita
Conversia creditelor in franci elvetieni se aplica si in cazul contractelor incheiate cu consumatori care au fost supusi executarii silite, indiferent de titularul creantei, de stadiul ori de forma executarii silite care se continua contra debitorului.
In acest caz consumatorul se poate adresa instantei in vederea recalculaarii debitului .
Cum se face conversia creditelor in franci elvetieni?
Modificarea contractelor aflate in derulare se va face prin acte aditionale negociate cu institutiile de credit sau institutiile financiare nebancare, fara a implica costuri sau garantii suplimentare din partea consumatorilor.
Consumatorul, prin avocat, va initia negocierea privind convertirea creditului, astfel incat obligatiile de plata sa nu fie mai impovaratoare pentru consumator.
Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru conversia creditului in franci elvetieni?
Singura conditie pe care debitorul trebuie sa o indeplineasca este sa aiba calitatea de consuamtor asa cum prevede legea.
Pasi pentru conversia creditului in franci elvetieni. Care este procedura de conversie a creditului?
Consumatorul va notifica banca privind intentia de a beneficia de conversia creditului. La notificare acesta va atasa dovada faptului ca indeplineste singura conditie impusa de lege, cea de consumator.
Urmatorul pas vizeaza initierea discutiilor privin conversia creditului si redactarea actului aditional de conversie.
Este recomandat ca actul aditional de conversie sa fie revizuit si de un avocat din partea consumatorului, astfel incat acesta sa nu contina clauze abuzive.
Ultimul pas vizeaza semnarea de catre parti a actului aditional de conversie a creditului in franci elvetieni. In situatia in care, banca nu este de acord cu conversia, in conditiile negociate cu consumatorul, acesta are posibilitatea de a merge in instanta pentru a oblige banca la convertire.
Se aplica legea conversiei creditelor si celor in euro sau dolari?
Rationamentul pentru care conversia creditelor se aplica doar celor in franci elvetieni are la baza, o rezolutie adoptata in urma cu un an, de catre Parlamentul European, prin care acesta admitea ca bancile au acordat imprumuturi de tipul celor in franci elvetieni, au vandut, in mod constient si dolosiv, instrumente financiare riscante, fara sa ii informeze pe clienti in mod corespunzator cu privire la riscurile si implicit consecintele unui astfel de credit. Pe de alta parte monedele de tip euro sau dolar, au o stabilitate mult mai mare si din acest motiv, nu intra in aceeasi categorie cu cele de in franci elvetieni.
Cu ce va putem ajuta in procedura de conversie a creditului in franci elvetieni?
Pentru consultanta privind conversia creditelor in franci elvetieni ne puteti contacta la office@decalex.ro sau 031.107.75.50
2 Comments
Bună seara!
Am un credit, inițial în CHF din Mai 2008 la Volksbank preluat acum de Banca Transilvania în RON. Actualmente, la preluare s-a făcut și conversia din CHF în RON dar la cursul de 4,26 lei. Vă rog să-mi spuneți dacă eu mai pot beneficia de prevederile LEGII CONVERSIEI și care sunt PAȘII pe care trebuie să-i fac? Vă mulțumesc foarte mult.
Cu stimă, Constantin
Buna ziua
Legea privind conversia creditelor este momentan suspendata si nu se aplica, ea fiind atacata la Curtea Constitutionala, ceea ce inseamana ca anumite amendamente pot fi declarate neconstitutionale si modificate. La momentul actual din ce spuneti da puteti beneficia de legea conversiei in varianta in vigoare actuala, dar care repet, este suspendata.
Cu stima
Cristiana Deca