BANCA CONTESTA CEREREA DE DARE IN PLATA. CUM MA POT APARA?

Negocierea cu banca a contractului de creditare
NU VREI SA DAI CASA IN PLATA? POTI SA NEGOCIEZI CU BANCA!
3 iunie, 2016
avocat dare in plata. Contestatie dare in plata

avocat dare in plata. Contestatie dare in plata

Ati urmat toti pasii prevazuti de legea darii in plata  pentru a preda imobilul si totusi banca contesa cererea de dare in plata.

In foarte multe cazuri bancile profita de pozitia de putere pe care o au in fata consumatorilor si contesta cererile de dare in plata.

Intrucat situatiile difera de la caz la caz, intrumentele prin care va puteti apara sunt si ele diversificate.

Recomandarea noastra este sa apelati la specialistii nostri care va vor  ajuta sa gasiti cea mai buna solutie pentru situatia dumneavoastra.

Totusi o arma comuna impotriva bancilor in dosarele in care bancile contesta darea in plata, este ridicarea exceptiei de netimbrare a contestatiei la valoarea creantei, adica la valoarea intregului credit returnat cu tot cu dobanzi si penalitati.

In anul 2008 prin Decizia nr. 32 ICCJ a statuat printr-un recurs in interesul legii faptul ca “Obligatia de plata a taxelor judiciare de timbru este o obligatie fiscala si este prevazuta de legea speciala numai in sarcina celor care apeleaza la justitie. Intre beneficiarul serviciului public al justitiei si instanta de judecata se stabileste un raport de drept financiar, caracterizat prin relatia de subordonare a partilor. Platitorul taxei judiciare de timbru se afla intr-un raport de autoritate cu instanta de judecata, separat si distinct de raportul juridic pe care il are cu partea cu care se judeca si care este, de regula, unul de drept privat, procesul civil sau comercial debutand numai in masura in care obligatia de plata a taxei judiciare de timbru a fost executata.

In mod impropriu, printre actiunile si cererile neevaluabile in bani ce se taxeaza cu sume fixe, art. 3 din Legea nr. 146/1997 prevede si actiuni si cereri carora nu li se poate nega insa, sub nicio forma, caracterul patrimonial: cererile pentru stabilirea masei succesorale, cererile de raport, cererile de reductiune a liberalitatilor, actiunile de partaj.

Clasificarea pe care Legea nr. 146/1997 o face in actiuni neevaluabile si evaluabile in bani are la baza ratiuni fiscale si nu are nimic comun cu natura patrimoniala sau nepatrimoniala a dreptului dedus judecatii si deci cu caracterul evaluabil sau neevaluabil in bani al proceselor si cererilor in materie civila si comerciala la care se refera art. 2 din Codul de procedura civila pentru delimitarea competentei materiale de prima instanta. Asadar, pentru stabilirea taxei judiciare de timbru urmeaza sa fie avute in vedere dispozitiile si categoriile de actiuni folosite de legea speciala, in timp ce pentru determinarea competentei materiale dupa valoare si, implicit, a cailor de atac ce se pot exercita impotriva hotararilor judecatoresti pronuntate in cauzele civile si comerciale se va avea in vedere natura dreptului care fundamenteaza actiunea, particularizand-o si transferandu-i din caracterele sale.”

In concluzie ICCJ a stabilit prin aceasta decizie ca si bancile sunt obligate sa plateasca taxa de timbru la valoare atunci cand contesta o cerere de dare in plata.

Pentru asistenta juridica si consultanta pe procedura de dare in plata ne puteti contacta la office@decalex.ro sau 031.107.75.50

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *