Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului

CONVERSIA CREDITELOR IN FRANCI ELVETIENI
19 octombrie, 2016
Conducerea unui vehicul fără permis de conducere
3 martie, 2017

Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe reprezintă fapta penală prin care persoana care conduce un vehicul pe drumurile publice are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.

Care este pedeapsa pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului?

Săvârşirea acestei infracţiuni se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă penală.

 Care este procedura de verificare a alcoolemiei?

La momentul în care se testează persoana cu aparatul etilotest, iar rezultatul este de 0,80 g/l alcool sau mai mare, aceasta va fi condusă la o unitate spitalicească pentru a i se preleva probe biologice de sânge, ce constituie probă în procesul penal.

Este important de menţionat faptul că, odată constatată această faptă, organele de urmărire penală vor începe cercetările asupra faptei, apoi asupra persoanei, activităţi ce vor face, în cele din urmă, obiectul rechizitoriului ca act de trimitere în judecată, în faţa judecătorului.

Procedura judecatoreasca de solutionare a cauzei

În faza de judecată, instanţa va pronunţa o hotărâre de condamnare sau o hotărâre de achitare.

Hotărârea de achitare va fi pronunţată în cazul în care, de pildă, persoana nu se afla pe un drum public ori în situaţia în care, din probele existente la dosar, reiese că starea de psihoză sau de îmbibaţie alcoolică a fost produsă prin acţiuni involuntare.

Aşadar în cazul în care se constată lipsa vinovăţiei, instanţa poate pronunţa o hotărâre de achitare, iar dosarul să fie închis.

Hotărârea de condamnare presupune aplicarea pedepsei închisorii sau amenzii penale. La aplicarea uneia dintre aceste două sancţiuni instanţa se poate orienta către pedeapsa amenzii sau către pedeapsa închisorii, în funcţie de anumite criterii privind periculozitatea persoanei sau gradul de pericol social al faptei.

In functie de apararile pe care le formuleaza inculpatul si luând în considerare modul şi mijloacele de comitere a faptei, rezultatul produs, conduita procesuală sinceră a inculpatului, lipsa de antecedente penale, precum și valoarea alcoolemiei care se situează la limita minimă infracțională, instanța poate decide aplicarea unei amenzi penale.

Pentru intrebari legate de asistenta juridica in cazurile privind conducerea sub influenta alcoolului, puteti contacta un avocat la 0757.269.874.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *