Avocat darea in plata. Intrebari darea in plata

DAREA IN PLATA DUPA EXECUTAREA SILITA
26 mai, 2016

Avocat dare in plata

Va prezentam mai jos cele mai frecvente intrebari in legatura cu procedura de dare in plata.

 

Cui se aplica darea in plata?

Darea in plata se aplica tuturor consumatorilor cu credite ipotecare. Pot beneficia de darea in plata si garantii, codebitorii sau fidejusorii dintr-un contract de creditare.

 

Ce se intampla cu ratele pana la semnarea acordului de dare in plata?

Din momentul transmiterii notificarii si pana la intalnirea cu banca pentru semnarea acordului de dare in plata, ratele se suspenda.

 

Cat de repede se poate semna acordul de dare in plata?

Acordul de dare in plata se poate semna la minim 30 de zile de la transmtierea notificarii.

 

Daca banca nu e de acord cu darea in plata ce fac?

In acest caz se poate merge in instanta pentru ca judecatorul sa oblige banca sa semneze acordul de dare in plata.

 

Darea in plata se aplica pentru programul Prima Casa?

Din pacate programul Prima Casa a fost exclus de la legea darii in plata. deci pentru acest tip de credite consumatorii nu se pot folosi de procedura darii in plata.

 

Cat pot astepta dupa transmiterea notificarii pana la semnarea acordului de dare in plata?

Legea nu prevede un termen maxim pentru a stabili intalnirea cu banca de semnare a acordului de dare in plata. Consumatorul paote folosi in sprijinul sau aceasta prevedere legala.

 

Ce face un avocat in procedura de dare in plata?

In procedura de dare in plata un avocat va redacteaza notificarea, pariticpa alaturi de dumneavoastra  la negocierea acordului de dare in plata. In cazul in care nu va intelegeti cu banca avocatul va reprezinta in instanta in procedura de obligare a bancii la dare in plata.

 

Cei care au fost deja executati silit beneficiaza de darea in plata?

Da cei care au predat deja apartamentul in urma executarii silite beneficiaza de daera in plata avand ca obiect doar stingerea datoriei ramase de plata dupa executare. In cazul imobileleor executate deja nu se va percepe impozit intrucat acesta nu poate fi aplicat.

 

Desi s-a facut notificarea de dare in plata angajatorul refuza sa sisteze poprirea. Ce e de facut?

In acest caz transmiteti angajatorului o adresa scrisa prin care il informati despre prevederile legii de dare in plata si despre suspendare automata a popririi de la momentul notificarii bancii despre intentia dumneavoastra de dare in plata.

Cat costa darea in plata? Care sunt cheltuielile pentru dare in plata?

Conform art. 5 alin.5 din Legea nr.77/2016 a darii in plata, „toate costurile notariale şi, după caz, ale executorului judecătoresc sau ale avocatului se suportă de către debitor”.  Prin cost notarial se intelege onorariul si cheltuielile de expeditie a documentelor care insotesc notificarea.

Acest tip de serviciu nu este taxat procentual la valoarea imobilului sau din valoare datoriei.

Legea darii in plata nu reglementeaza problea impozitului ci acesta este prevazut de Codul fiscal la capitolul  taxe si impozite.
La orice tranzactie ce are ca obiect transferal dreptului de proprietate, taxa de publicitate imobiliara este, de regula, in sarcina celui care devine proprietar al imobilului, adica, in cazul de fata, banca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *