Pana la data de 15 mai 2013, NU se mai emit titluri de despagubire in cazul imobilelor preluate abuziv de stat in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989. In acelasi timp, nu se vor emite nici titluri de conversie si se suspenda inclusiv procedurile privind evaluarea imobilelor pentru care se acorda despagubir
In conditiile noilor prevederi legale, persoanele care, pana la data intrarii in vigoare a legii, au optat pentru acordarea titlurilor de plata, dar acestea nu au fost emise de ANRP, pot opta pentru conversia titlurilor de despagubire in actiuni emise de Fondul Proprietatea. In schimb, cei care aleg sa NU schimbe titlurile de despagubire in actiuni emise de Fondul Proprietatea vor primi titluri de plata dupa data de 15 mai 2013.
Legea a fost adoptata tacit de Senat, prima camera sesizata, la sfarsitul lunii mai, si ulterior, la 26 iunie 2012, de Camera Deputatilor, forul decizional, cu 38 de voturi „pentru”, 0 „impotriva” si 8 abtineri.
Titlurile de despagubire sunt certificate emise de Cancelaria Primului Ministru, prin Comisia Centrala, in numele si pe seama statului roman, care incorporeaza drepturile de creanta ale detinatorilor asupra statului roman, corespunzator despagubirilor acordate potrivit legii. Titlurile de despagubire nu pot fi vandute sau cumparate inainte de conversia lor in actiuni emise de Fondul „Proprietatea” si se pot transmite numai prin succesiune, potrivit prevederilor legii civile romane.
De asemenea, au o durata limitata de existenta si circulatie, respectiv pana la conversia in actiuni emise de Fondul „Proprietatea”, care este entitatea destinata realizarii platii prin echivalent a despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv de statul roman.