NOTIFICAREA DE DARE IN PLATA. MODEL NOTIFICARE DARE IN PLATA

mediere penal. Decalex
Medierea si infractiunea de talharie
25 mai, 2016
Retrocedari. Dosare retrocedari. Lege retrocedari
RETROCEDARI IMOBILE PRELUATE ABUZIV. AVOCAT RETROCEDARI.
30 mai, 2016
Avocat notificare dare in plata

Avocat notificare dare in plata

Procedura de notificare dare in plata poate fi folosita de orice cetatean indatorat in conditiile darii in plata. Desi legea darii in plata vorbeste despre conditii standard ce trebuie intrunite cumulativ petnru a trimite notificarea de dare in plata, acest document nu poate fi standardizat in ceea ce priveste continutul lui, intrucat fiecare debitor in parte trebuie sa demonstreze prin notificare ca indeplineste conditiile, deci sa prezinte situatia de fapt prin prisma prevederilor legale  prezentate de Legea 77/2016.

Notificarea de dare in plata catre banca trebuie sa respecte conditiile impuse de lege. Aceasta trebuie sa cuprinda, in mod obligatoriu, urmatoarelele elemente:

  • datele de identificare ale consumatorului;
  • datele de identificare ale contractului de creditare;
  • dovada ca imobilul este o locuinta;

De asemenea, pentru a beneficia de stingerea datoriei prin darea in plata a imobilului, conditiile ce trebuiesc indeplinite, in mod cumulativ, de catre consumatori sunt urmatoarele:

  1. cuantumul sumei imprumutate, la momentul acordarii, nu depaseste echivalentul in lei al 250.000 euro, suma calculata la cursul de schimb publicat de catre Banca Nationala a Romaniei in ziua incheierii contractului de credit;
  2. creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achizitiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinatie de locuinta sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel putin un imobil avand destinatia de locuinta;
  3. consumatorul sa nu fi fost condamnat printr-o hotarare definitiva pentru infractiuni in legatura cu creditul pentru care se solicita aplicarea prezentei legi;
  4.   in cazul in care contractul de credit a fost garantat cu mai multe bunuri imobile, atunci se vor da toate aceste bunuri in plata;
  5.   legea darii in plata nu se aplica celor care au achizitionat imobile cu destinatia de locuinta prin programul „Prima Casa”.

Avand in vedere faptul ca toate aceste conditii au in vedere o varietate de situatii in care consumatorii ar putea beneficia de stingerea datoriei, este recomandabil ca notificarea adresata Bancii sa fie redactata de catre un avocat, intrucat toate conditiile prevazute de lege trebuie adaptate la fiecare caz in parte, intr-un mod cat mai convingator pentru Banca, pentru a se evita eventualele contestatii in instanta.

Totodata, trebuie avut in vedere rolul foarte important pe care il are notificarea prin care se solicita stingerea datoriei prin darea in plata, aceasta fiind, de altfel, si declansatorul negocierilor cu Banca, drept pentru care trebuie sa exprime cat mai temeinic situatia consumatorului si ce se doreste a se obtine prin intermediul acesteia, lipsa oricarui mic detaliu avantajos pentru consumator sau a oricarei formalitati prevazute de lege, ducand la contestarea notificarii in instanta, de catre Banca.

Mai mult decat atat, redactarea cat mai completa si precisa a notificarii va determina Banca sa se prezinte cat mai curand la negocieri, avand in vedere faptul ca nu este in avantajul acesteia sa conteste notificarea in instanta,  orice tergiversare ducand la prelungirea perioadei in care Banca nu are posibilitatea de a cere plata ratelor si nici de a trece la executarea silita.

Ca atare, pentru redactarea notificarii este mai mult decat important sa luati legatura cu un avocat, acesta va evalua si va analiza, intr-un mod cat mai profesional, situatia in care va aflati cu Banca, intrucat notificarea catre Banca nu se rezuma doar la aplicarea Legii darii in plata, ci, pe langa solicitarea stingerii datoriei, se pot ivi si alte negocieri favorabile consumatorilor, cum ar fi costurile suportate de catre acestia.

Nu ezitati sa ne contactati la: la office@decalex.ro sau 031.107.75.50

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *