Medierea si infractiunea de talharie

Fotolia_57325018_Subscription_Monthly_XL
Noutati fiscale. Avocat fiscal. Consultanta drept fiscal
23 iulie, 2015
Avocat notificare dare in plata
NOTIFICAREA DE DARE IN PLATA. MODEL NOTIFICARE DARE IN PLATA
30 mai, 2016
mediere penal. Decalex

mediere penal. Decalex

MEDIEREA TALHARIEI

 

Infractiunea de talharie este conform art. 233 Noul Cod Penal, furtul savarsit prin intrebuintarea de violente sau amenintari, ori prin punerea victimei in stare de inconstienta sau neputinta de a se apara, precum si furtul urmat de intrebuintarea unor astfel de mijloace pentru pastrarea bunului furat sau pentru inlaturarea urmelor infractiunii, ori pentru ca faptuitorul sa-si asigure scaparea, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi .

Talharia este una din infractiunile care nu se sting prin impacarea partilor si desi medierea are efecte totale doar asupra infractiunilor la care actioneaza impacarea partilor, in cazul talhariei medierea contribuie la minimalizarea pedepsei.

In cazul medierii infractiunii de talharie, se pune in discutie latura civila a acesteia. Partile se vor impaca cu privire la prejudiciul creat prin savarsirea infractiunii.

Disonibilitatea faptuitorului de a participa la mediere si de a plati victimei daunele pe care aceasta le solicita dovedeste in fata instantei buna-credinta a inculapatului. Prin aceasta tip de atitudine dovedeste ca intelege fapta si ca este dispus sa faca tot ce ii sta in putinta pentru a remedia situatia creata.

Daca partile se inteleg cu privire la latura civila a talhariei, acordul de mediere va fi trimis la instanta de judecata care va tine cont de el la individualizarea pedepsei. Medierea talhariei pe latura civila constituie o circumstanta atenuanta si poate fi elementul ce face difereneta intre o pedeapsa cu suspendare sau inchisoarea.

Medierea infractiunilor este in general un pic diferita fata de procedura medierii normale, si are efecte raportat la momentul la care partile uziteaza de ea. Ea are puterea de a suspenda judecarea cauzei pentru o anumita perioada de timp, la infractiunile pentru care legea prevede aceasta posibilitate.

Cu o experienta de 5 ani in profesia de mediator colegul nostrum Cristian Deca cunoaste toate aspecte ce trebuie avute in vedere in cazul unei astfel de situatii. “Medierea in penal este o operatiune foarte complexa, pe langa calitatea de mediator faptul ca sunt consilier juridic si am terminat Facultatea de Drept ma ajuta sa inteleg foarte bine toate aspectele infractiunii de talharie”- spune colegul nostrum Cristian.

Pentru mai multe detalii ne puteti contacta la adresa de e-mail office@decalex.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *