Medierea faptelor penale inlatura raspunderea penala

Medierea cauzelor penale. Principii speciale ale medierii penale
13 mai, 2014
MEDIERE INSELACIUNE. MEDIATOR DREPT PENAL
15 iunie, 2016

Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat ca mediere in cauzele penale conform dispozitiilor art. 67 din Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator se interpretează în sensul că medierea este o cauză sui-generis de înlăturare a răspunderii penale sau este o modalitate a împăcării ca şi cauză de înlăturare a răspunderii penale reglementată de dispoziţiile art. 159 din Codul penal”, astfel  încheierea unui acord de mediere constituie o cauză  înlătură răspunderea penală, distinctă de împăcare.

Prin aceeasi hotarare ICCJ a decis ca acordul de mediere poate interveni oricand pe parcursul procesului penal pana la ramanerea definitiva a hotararii.

Care sunt infractiunile pentru care poate fi solicitata medierea?

Pentru infractiunile urmarite la plangere prealabila sau  pentru care impacarea inlatura raspunderea penala, ACORDUL DE MEDIERE pentru aceste infractiuni INLATURA in TOTALITATE RASPUNDEREA PENALA.
Intra in aceasta categorie infractiunile de : loviri sau alte violente;  vatamarea corporala; vatamarea corporala din culpa; violarea de domiciliu; violarea secretului corespondentei; divulgarea secretului profesional; violul; furtul pedepsit la plangerea prealabila; abuzul de incredere; gestiunea frauduloasa; distrugerea; abandonul de familie; nerespectarea masurilor privind incredintarea minorilor; tulburarea folosintei locuintei.

Pentru infractiunile a caror pedeapsa e pana la 7 ani de zile, ACORDUL DE MEDIERE  va fi luat in calcul ca o circumstanta atenuanta in decizia procurorului sau a judecatorului de a exonera de raspundere penala faptuitorul, binenteles ca va fi avuta in vedere si gravitatea faptei. Acordul de mediere devodeste de fapt buna-credinta a infractorului.

Pentru celelelate infractiuni,  ACORDUL DE MEDIERE este folosit la individualizarea pedepsei. Constinutul acordului de mediere poate avea ca efect decizia judecatorului de a SUSPENDA executarea pedepsei, ori de a stabili ani mai putini de executare.

In ceea ce priveste  latura civila, ACORDUL DE MEDIERE poate fi utilizat pe orice tip de infractiune. Stingerea obligatiilor civile prin mediere este o dovada a bunei-credinte a faptuitorului si poate constitui circumstanta atenuanta la individualizarea pedepsei penale.

Cristian Deca

Mediator

0724417920

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *