MEDIERE INSELACIUNE. MEDIATOR DREPT PENAL

Medierea faptelor penale inlatura raspunderea penala
20 aprilie, 2015
hartuire la lcoul de munca. medaitor cristian deca
MEDIEREA CONFLICTELOR DE MUNCA. MEDIERE HARTUIRE LA LOCUL DE MUNCA
4 iulie, 2016
Mediere inselaciune. mediator drept penal

Mediere inselaciune. mediator drept penal

Mediere inselaciune. Mediator drept penal

Medierea infractiunii de inselaciune este posibila si actioneaza atat in ceea ce priveste latura civila a cauzei cat si in cee ace priveste latura penala. Prin repararea prejudiciului creat la mediere procesul penal aflat pe rolul instantei sau aflat in faza de urmarire penala se stinge prin impacarea partilor.

Codul Penal prevede ca  reprezinta infractiunea de inselaciune

“Art. 244. –  (1) Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

(2) Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.

(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală.”

Judecatorii ia in considerare medierea ca fiind circumstanta atenuanta pentru infractor, intrucat acesta demonstreaza disponibilitate in a repara prejudiciul cauzat si isi recunoaste vinovatia si regreta repercursiunile faptei.

Partile se pot intelege cu privire la repararea prejudicului fie printr-o contraprestatie asemanatoare, refacerea bunului de exemplu sau prin despagubire daca  victima este de acord, binenteles.

Cand discutam de reprarea prejudiciului se au in vedere urmatoarele aspecte: valoarea bunului la momentul savarsirii infractiunii cat si profitul nerealizat prin imposibilitatea de a folosi bunul pe perioada curpinsa intre momentul savarsirii ifnractiunii si pana la repararea prejudiciului prin mediere.

In procesul de mediere a infractiunii de inselaciune partile trebuie sa inteleaga ca acordul de mediere pe care il semneaza reprezinta intelegerea partilor de la care acestea nu se pot abate.

Daca infractorul nu isi respecta obligatiile asumate prin acordul de mediere acesta risca sa isi agraveze situatia si sa fie penalizat pentru atitudinea necooperanta.

Este important ca la procesul de mediere partile atat victima cat si infractorul sa fie insotiti de avocati, pentru a fi consultati cu privire la pretentiile reciproce. Negocierea cu justitiabilii alaturi fiind in general mult mai fructuoase pentru parti.

Pentru un mediator drept penal sau mediere inselaciune ne puteti contacta la 031.107.75.50 sau office@decalex.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *