Va prezentam mai jos principalele facilitati fiscale pentru companiile din Romania.
Orice firma din Romania poate directiona pana la 20% din impozitul pe profit catre un ONG, prin legea sponsorizarii. Potrivit Codului Fiscal, contribuabilii care efectueaza sponsorizari sau acte de mecenat scad din impozitul pe profit datorat. Trebuie indeplinite doua conditii cumulative : suma nu poate depasi 0,3% din cifra de afaceri a firmei si trebuie sa se incadreze in limita de 20% din impozitul pe profit ce revine statului. Procedura de redirectionare a sumei este simpla, primul pas consta in a intocmi un contract de sponsorizare. Compania va trebui ca la momentul semnarii contractului sa faca o estimare a valorii cotei de 20%.
Companiile care nu au angajate persoane cu handicap in limita a 4% din numarul total de angajati, pot achizitiona produse si servicii oferite de unitati protejate autorizate, in baza unui acord de parteneriat. Unitatile protejate comercializeaza produse si servicii realizate prin munca proprie a persoanelor cu dizabilitati angajate. În acest fel, sunt create locuri de munca adecvate pentru persoanele cu dizabilitati.
Aceasta optiune este destul de noua pe piata din Romania, ea fiind introdusa cu cateva luni in urma. Legea business angel vizeaza antreprenorii care vor sa investeasca in companii mici. Sumele dedicate investitiei sunt plafonate intre 3.000-200.000 euro.
Principalele avantaje ale investitorului sunt scutirea de impozit asupra veniturilor din dividendele de la firma in care a ivestit, timp de 3 ani si scutirea de impozit pe castigul obtinut în urma transferului dreptului de proprietate asupra partilor sociale, dupa un termen de cel putin trei ani de la dobandirea acestora.
Pentru consultanta juridica privind facilitatile fiscale va rugam sa ne contactati prin intermediul formularului de contact.
Cristiana Deca
Consilier juridic
Decalex