AVOCAT COMERCIAL. CUM SE APLICA COMPENSAREA OBLIGATIILOR DE PLATA RECIPROCE

AVOCAT COMERCIAL. CONTRACTUL DE PRESTARI SERVICII
10 mai, 2013
Avocat comercial. Excluderea unui asociat ca urmare a desfasurarii de activitati concurentiale
15 mai, 2013

Procedura de compensare – conform art. VI din O.U.G. nr. 12/2013 pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale si prorogarea unor termene – a fost aprobata, recent, prin Ordinul MFP nr. 512/2013, publicat in Monitorul oficial nr. 232 din 23 aprilie.


Cititi mai jos cine si in ce conditii poate aplica compensarea.

Având in vedere ca introducerea posibilitatii de repunere in termen a inlesnirilor la plata care si-au pierdut valabilitatea este o masura care vine in sprijinul mediului de afaceri si totodata se asigura atât incasarea la bugetul de stat a ratelor ramase de achitat din esalonarea la plata pierduta, cât si a obligatiilor fiscale curente, Executivul a emis, recent, Ordonanta de urgenta nr. 12/2013 pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale si prorogarea unor termene, publicata in M.Of. nr. 127 din 8 martie a.c.

Articolul VI, la care se refera Procedura semnalata in preambul, prevede ca in situatia in care o unitate/subdiviziune administrativ-teritoriala are calitatea atât de debitor pentru obligatii de plata restante inregistrate fata de un operator economic, cât si de creditor pentru creantele fiscale restante catre bugetul local ale operatorului respectiv, aceasta poate opera stingerea obligatiilor reciproce in limita celei mai mici dintre creantele reciproce.


Aplicarea Procedurii
se face pe baza acordurilor incheiate pentru stingerea reciproca a obligatiilor de plata restante, astfel:
• Unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale prezinta unitatilor teritoriale ale Trezoreriei Statului la care isi au deschise conturile ordine de plata pentru Trezoreria Statului (OPT) prin care achita sumele datorate operatorilor economici, in contul 50.70.57 “Disponibil al operatorilor economici din sume incasate potrivit art. VI din O.U.G. nr. 12/2013” deschis pe numele acestora la unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal in a caror administrare se afla. La ordinele de plata se anexeaza o copie a acordului prin care s-a stabilit suma de plata.


ATENTIE:
Plata sumelor se efectueaza de catre unitatile administrativ-teritoriale in limita creditelor bugetare aprobate in bugetele locale, de la titlurile de cheltuieli la care se incadreaza obligatia de plata respectiva.
In cazul in care operatorii economici nu au contul deschis la aceeasi unitate teritoriala a Trezoreriei Statului cu cea a unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, acordurile pentru stingerea reciproca a obligatiilor de plata restante incheiate de acestia se transmit prin e-mail, scanate, la unitatea teritoriala a Trezoreriei Statului la care acestia isi au deschise conturile de catre unitatea teritoriala a Trezoreriei Statului la care documentele respective au fost depuse. Adresele de e-mail se convin de comun acord intre conducatorii respectivelor unitati teritoriale ale Trezoreriei Statului.
• Sumele incasate de operatorii economici in contul 50.70.57 se transfera de catre unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului cu ordin de plata pentru Trezoreria Statului (OPT) in conturile corespunzatoare de venituri ale bugetului local, cu care se efectueaza stingerea.


ATENTIE:
Operatiunile se efectueaza in cadrul aceleiasi zile calendaristice.
• In situatia in care disponibilitatile bugetelor locale sunt insuficiente pentru efectuarea platilor la obligatiile restante, unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale prezinta unitatilor teritoriale ale Trezoreriei Statului la care isi au deschise conturile, odata cu documentele de plata pentru Trezoreria Statului (OPT), si o cerere pentru echilibrarea temporara a golului temporar de casa al bugetului local din disponibilitatile contului curent general al Trezoreriei Statului, dar cu respecarea a doua conditii:


a) respectivele unitati administrative sa nu aiba conturile poprite;


b) numai pentru efectuarea operatiunilor de stingere reciproca a obligatiilor de plata in relatia cu operatorii economici ale caror conturi nu sunt poprite.
• Pe baza cererii pentru echilibrarea temporara a golului temporar de casa al bugetului local, unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului transfera prin nota contabila sumele aferente echilibrarii bugetelor locale, din contul 65.02 “Decontari in contul trezoreriilor operative”, codificat cu codul de identificare fiscala atribuit Trezoreriei Statului (8609468), in contul 21.40.02.10 “Venituri ale bugetului local – Imprumuturi temporare din Trezoreria Statului”.
• Dupa efectuarea transferului si decontarea ordinelor de plata, unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului transfera prin ordin de plata pentru Trezoreria Statului (OPT) sumele datorate bugetului local de operatorii economici, din conturile acestora 50.70.57 in conturile corespunzatoare de venituri ale bugetului local.


Operatiunile de depunere a cererii pentru echilibrarea temporara a golului temporar de casa al bugetului local si transferul de la Trezorerie se efectueaza in cadrul aceleiasi zile calendaristice.
• Dupa finalizarea acestor operatiuni, unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului recupereaza suma acordata din contul curent general al Trezoreriei Statului pentru echilibrarea bugetului local, prin debitarea pe baza de nota contabila a contului de venituri al bugetului local 21.40.02.10 “Venituri ale bugetului local – Imprumuturi temporare din Trezoreria Statului”.

sursa:legestart.ro

www.decalex.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *