DECLARAREA NECONSTITUTIONALA A LEGII DE DARE IN PLATA

Noua lege a achizitiilor publice. Modificari
NOUA LEGE A ACHIZITIILOR PUBLICE. CELE MAI IMPORTANTE MODIFICARI
31 mai, 2016
Acord de dare in plata.
ACORDUL DE DARE IN PLATA. SUNT OBLIGAT SA IL SEMNEZ
7 iunie, 2016
Legea darii in plata neconstitutionala

Acest articol urmareste sa lamureasca aspectele legate de declararea neconstitutionala a legii de dare in plata pentru consuamtorii care au demarat procedura de dare in plata inainte ca legea sa fie declarata neconstitutionala.

Lamuriri privind modul de declarare al neconstitutionalitatii legii de dare in plata.

Primele aspecte  ce trebuie lamurite sunt legate de modul de declarare a neconstitutionalitatii darii in plata, si anume, este declarata legea in totalitate neconstitutionala sau sunt declarate neconstitutionale doar anumite aspecte.

In ceea ce priveste declararea in totalitate a legii ce neconstitutionala, aceasta nu va mai putea naste niciun fel de drepturi petnru consumatori la momentul la care declararea este publicata in Monitorul Oficial. De principiu, legea nu retroactiveaza, ceea ce inseamna ca, pentru consumatorii care au demarat procedura de dare in plata, respective au trimis notificarea, la data la care legea a fost declarata neconstitutionala, legea darii in plata produce in continuare efecte.

Cu privire la declararea ca neconstitutionale doar anumite pevederi din lege, de cele mai multe ori intr-o astfel de situatie, paragrafele respective fie sunt abrogate si legea se aplica in continuare fara ca ele sa fie luate in considerare, fie sunt modificate astfel incat sa isi produca efectele in limitele legii.

Ce se intampla cu consumatorii care au demarat procedura de dare in plata iar dupa acest moment legea a fsot declarata neconstitutionala?

Consumatorii care au uzitat procedura de dare in plata anterior declararii neconstitutionalitatii nu vor fi afectati de aceste modificari intrucat lor li se va aplcia legea in vigoare la momentul demararii procedurii, mai exact legea in forma existenta la momentul transmiterii notificarii.

O situatie particulara este in cazul celor care au facut notificarea in baza legii nemodificate de Curtea Constitutionala, dar nu s-au inteles cu banca cu privire la acordul de dare in plata, si sunt nevoiti sa mearga in instanta.  In acest caz in cee ace priveste aspectele procedurale ale situatiei, se vor aplica prevederile legii darii in plata asa cum a fost ea modificata de Curtea Constitutionala.

Pentru consultanta pe darea in plata ne puteti contacta la office@decalex.ro sau 0311077550

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *