CUM RECUPERAM SUMELE PLATITE IN PLUS LA STAT?

Comertul cu ridicata si comertul cu amanuntul interzise in acelasi spatiu
13 mai, 2015
AVOCAT DREPT PENAL. TRANSFERUL DE CONDAMNATI. EXECUTAREA PEDEPESELOR
25 mai, 2015

Potrivit noilor modificari legislative sumelor platite la bugetul de stat in plus fata de obligatia legala pot fi recuperate daca se respecta urmatorii pasi:

Se va complete cerere de restituire ( exista un formular tip), alaturi de care se vor depune documente de unde sa reiasa:

a)denumirea solicitantului;

b)codul de inregistrare fiscala;

c)domiciliul fiscal al solicitantului;

d)suma si natura creantei solicitate la restituire;

e)codul IBAN aferent contului in care se solicita restituirea, in cazul in care nu se opteaza pentru restituirea sumei in numerar;

f)banca la care este deschis contul in care se solicita restituirea sumei;

g)datele de identificare ale organului fiscal in a carui administrare se afla acesta;

h)motivul pentru care se solicita restituirea taxei, temeiul legal al solicitarii si documente justificative, daca este cazul.

Autoritatea publica este obligata ca in termen de 15 zile sa emita o dispozitie de restituire prin care sa confirme sumele solicitate.

Dupa emiterea acestui act, organele vor verifica daca termenul de compensatie nu a fost depasit.

Daca solicitantul este in termen, se va verifica daca acesta are datorii la bugetele de stat. Daca are obligatii fiscal restante acestea se vor compensa cu suma ce trebuie restituita. Abia dupa acest pas contribuabilului i se va restitui suma incasata in plus, sau dupa caz, ce a mai ramas din ea dupa scadenta datoriilor restante la bugetul de stat.

In cazul solicitantilor persoane juridice, restituirea sumelor cuvenite se efectueaza numai prin decontare bancara, in contul indicat prin cererea de restituire, iar in cazul solicitantilor persoane fizice, restituirea se efectueaza fie in contul bancar indicat prin aceeasi modalitate de acestia, fie in numerar, pentru sume mai mici de 500 lei, la ghiseul unitatii Trezoreriei Statului, in baza notei privind restituirea/rambursarea unor sume.

 

Vrei consultanta de specialitate privind datoriile catre A.N.A.F? Contacteaza-ne!

 

 

Cristiana Deca

Consilier Juridc

0742297538

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *