Avocat. Introducerea altor persoane in procedura de solutionare a contestatiilor

RIL admis. Verificarea conditiilor de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei in cazul unor modificari legislative aparute intre data introducerii cererii si data solutionarii acesteia de judecatorul sindic
21 mai, 2013
Avocat ANRP. Legea retrocedarilor a intrat in vigoare
22 mai, 2013

Codul de procedura fiscala, prin Art. 212 dispune ca in solutionarea contestatiei organul de solutionare competent poate introduce, din oficiu sau la cerere, dupa caz, alte persoane ale caror interese juridice de natura fiscala sunt afectate in urma emiterii deciziei de solutionare a contestatiei. Contestatorul va fi ascultat inainte de introducerea altor persoane.
Sunt introduse din oficiu, in procedura de solutionare, persoanele care participa la realizarea venitului si nu au inaintat contestatie.
Persoanei introduse in procedura de contestatie i se vor comunica toate cererile si declaratiile celorlalte parti. Aceasta persoana are drepturile si obligatiile partilor rezultate din raportul de drept fiscal ce formeaza obiectul contestatiei si are dreptul sa inainteze propriile sale cereri.

Interventia fortata la solicitarea contestatorului se poate depune la organul competent de solutionare pana la emiterea deciziei de solutionare a contestatiei.
Instructiunile de aplicare, aprobate prin Ordinul ANAF nr. 450/2013, publicat in Monitorul oficial nr. 236 din 24/04/2013, dau clarificari privind interventia voluntara ca fiind forma de participare la cerere, in solutionarea contestatiilor, a tertilor ale caror interese juridice de natura fiscala sunt afectate in urma emiterii deciziei.
Interventia voluntara se face la cererea unei terte persoane care urmareste realizarea unui interes propriu.
Interventia se poate depune la organul competent de solutionare pana la emiterea deciziei de solutionare a contestatiei. Organul de solutionare competent se va pronunta asupra admisibilitatii cererii, urmand a fi instiintat intervenientul printr-o adresa.
Interventia principala si accesorie. Potrivit instructiunilor citate, atunci cand interventia urmareste realizarea sau conservarea unor interese de natura juridica fiscala proprii, aceasta are caracter principal. Vorbim despre o interventie accesorie atunci cand interventia este facuta pentru apararea dreptului uneia dintre parti.
Atat in cazul interventiei cu caracter principal, cat si in cazul interventiei cu caracter accesoriu, cererea de interventie trebuie sa indeplineasca cerintele prevazute pentru forma si continutul contestatiei, iar asupra cererii de interventie principala organele competente de solutionare se vor pronunta prin decizie.
In reglementarea privind solutionara contestatiilor la acte administrative fiscale sunt aplicabile dispozitiile Codului de procedura civila referitoare la interventia fortata si voluntara.
Astfel, in art. 61 si urm. din Codul de procedura civila, sectiunea privitoare la alte persoane care pot lua parte la judecata, interventia voluntara are caracter principal atunci intervenientul pretinde pentru sine, in tot sau in parte, dreptul dedus judecatii sau un drept strans legat de acesta. Interventia este accesorie, cand sprijina numai apararea uneia dintre parti.

Cererea de interventie principala va fi facuta in forma prevazuta pentru cererea de chemare in judecata. Cererea poate fi facuta numai in fata primei instante, inainte de inchiderea dezbaterilor in fond, iar cu acordul expres al partilor, interventia principala se poate face si in instanta de apel.

Cererea de interventie accesorie va fi facuta in scris, pana la inchiderea dezbaterilor, in tot cursul judecatii, chiar si in caile extraordinare de atac.

 

sursa:legestart.ro

 

www.decalex.ro
 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *