Profesia de mediator este guvernata de urmatoarele principii:
1. Caracterul voluntar al medierii – este principiul conform caruia partile sunt libere decida daca accepta sau nu solutionarea disputei prin mediere, de a lua/sau nu o decizie in mod voluntar, in cunostinta de cauza si fara a fi constranse. Partile se pot retrage oricand din procesul de mediere.
2. Acceptul in cunostinta de cauza – conform acestui pricipiu si mai nou prin adoptarea noului cod de procedura civila partile au dreptul de a fi informate cu privire la mediere pentru a lua deciziile in cunostinta de cauza . Mediatorul va informa partile, de la inceput, in ce va consta activitatea sa si asupra faptului ca decizia finala le apartine in mod exclusiv si ca se pot retrage oricand din procesul de mediere.
3. Principiul Autodeterminatrii/Individualitatii – este principiul care afirma dreptul si capacitatea partilor de asi definii propriile problem nevoi si solutii. Partile au dreptul de a alege si accepta mediator.
4. Principiul neutralitatii si impartialitatii mediatorului – afirma dreptul partilor la un proce de mediere correct, fara partinire.
Neutralitate: mediatorul nu trebuie sa se afle in conflict de interese fata de parti sau fata de obiectul conflictului.
Impartialitate: – mediatorul nu este partinitor fata de parti si va conduce procesul echidistant.
In exercitarea atributiilor sale profesionale, mediatorul trebuie sa se bucure de deplina independenta fata de entitati care ar putea avea interese in cauzele in care are loc medierea, independenta trebuie sa fie de natura a-i garanta impartialitatea si neutralitatea fata de cauza, de rezultatele acesteia si de partile implicate in disputa. Mediatorul trebuie sa evite orice situatie de natura sa ii limiteze independenta si sa respecte normele de etica profesionala. Daca la inceputul procesului de mediere mediatorul are cunostinta despre vreo imprejurare care l-ar putea impiedica să fie neutru şi impartial, este obligat sa refuze preluarea cazului de mediere (art. 31 din Legea nr. 192/2006).
5. Principiul Confidentialitatii – este acel principiu care garanteaza confidentialitatea informatiilor primate de mediator de la partile in disputa. Mediatorul va asigura confidentialitatea asupra informatiilor aflate in mediere .
Mediatorul nu poate fi audiat ca martor in legatura cu date şi fapte de care a luat la cunostinta in cadrul procesului de mediere decat numai cu acordul prealabil şi scris al partilor (art. 37 alin. 1 din Legea nr. 192/2006). Garantand confidentialitatea, mediatorul respecta viaţa privata a partilor si isi asigura încrederea acestora. Pastrarea secretului profesional este recunoscuta ca fiind o indatorire obligatorie si fundamentala a mediatorului. Aceasta obligatie nu se stinge odata cu incheierea medierii, ci este permanenta (art. 32 din Legea nr. 192/2006).
www.decalex.ro e-mail: office@decalex.ro www.decalex.ro/forum – raspunsuri juridice 0742297538/0724417920