Noi procese castigate pe rovinieta

DecaLex anunta: Noi dosare privind despagubirea fostilor angajati MAI in legatura cu atributiile de serviciu
2 aprilie, 2012
ATENTIE SOFERI! MASINILE TREBUIE INMATRICULATE IN 90 DE ZILE
7 mai, 2012

DecaLex  si partenerii – cu ROVINIETA  la Curtea Costitutionala

Amenda pentru rovinieta este anulata de toate judecatoriile din tara

 

Un nou fenomen se propagă în instanţele din România: anularea amenzilor pentru neplata rovinietei, motivul fiind că procesele-verbale trimise prin poştă nu sunt semnate. Găselniţa a apărut în ultimele săptămâni, fiind folosită de câţiva avocaţi din Cluj, iar judecătorii încep să anuleze pe bandă rulantă aceste amenzi. Încă o dată, nişte jurişti isteţi speculează o mică scăpare a legii spune că documentele pe hârtie trebuie să aibă semnătură olografă. Cealaltă este valabilă doar pentru actele în format electronic.

Amenzi usturătoare pentru lipsa rovinietei

În ultimele luni, mii de români care nu şi-au cumpărat rovinieta pentru a putea circula pe drumurile publice au primit acasă procese-verbale de sancţionare emise de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Amenzile sunt usturătoare, între 250 şi 500 de lei, la care se adaugă un tarif de despăgubire de 28 de euro (118 lei).

CNADNR identifică numerele de înmatriculare ale maşinilor şi le compară cu cele din baza de date naţională, unde sunt identificaţi cei care n-au plătit rovinieta.

Avocaţii celor care contestă amenzile în Justiţie au sesizat că pot invoca lipsa unei semnături oficiale pe fiecare proces verbal în parte. Din cauza numărului mare de amenzi aplicate, acestea sunt tipărite şi ştampilate de Centrul pentru Studii Tehnice Rutiere, nemaifiind semnate.

Nimeni nu s-a gândit în 2001 la semnătura electronică

Există însă o prevedere în Ordonanţa 2/2001, privind regimul de aplicare a contravenţiilor pe teritoriul României, care obligă semnarea acestor procese-verbale, sub sanţiunea nulităţii absolute. Oficialii CNADNR susţin că documentele sunt valabile pentru că au semnătura electronică a agentului constatator. Aici intervine o altă lege (445/2001) care spune, pe scurt, că “înscrisul în formă electronică este destinat pentru a fi citit prin intermediul unui program informatic”. Aici e hiba: şoferii prinşi fără rovinietă spun că amenzile le primesc pe hârtie şi nu “printr-un program informatic”.

Gafa ar putea fi speculată în întregul sistem judiciar pentru că, în 2001, când s-a publicat Ordonanţa privind regimul contravenţiilor în România nimeni n-a prevăzut posibilitatea folosirii semnăturii electronice, aceasta nefiind inclusă în textul legii. În acest moment, la Cluj, sunt zeci de amenzi anulate tocmai din acest motiv.

DecaLex.ro si asociatii au gasit  12  hibe ale legii motive datorita carora romanii isi pot anula in instanta amenzile multiple pentru rovinieta.

Partenerii nostrii  sunt  initiatorii proceselor pentru  Contestarea amenzilor  de rovinieta,  au declarat ca  „lupta impotriva legii ce reglementeaza aceaste amenzi sesizand Curtea Constitutionala  in legatura cu multipla sanctionare a contravenientilor  si despagubirea egala cu taxa de rovinieta pe un an care in conceptia Biroului nostru de avocatura este ILEGALA  deoarece  aceasta sanctiune este net disproportionala cu fapta si contravine   principilor CEDO si Constitutiei Romaniei in materie”.

www.decalex.ro

0757.269.874

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *