Timbrul de mediu a fost instituit in luna martie 2013, fiind platit de toti soferii care inmatriculeaza un autoturism in Romania pentru prima data. La aproape un an de la introducerea acestei taxe auto, prevederile in materie au fost modificate de autoritati, astfel incat noi categorii de autovehicule vor fi scutite de la plata
Noi categorii de autovehicule vor fi scutite de la plata timbrului de mediu
Legea publicata marti nu doar aproba OUG nr. 9/2013, ci o si modifica, introducand doua noi categorii de autovehicule ce vor fi scutite de la plata timbrului de mediu.
Concret, potrivit prevederilor in vigoare, sunt exceptate de la plata timbrului de mediu autovehiculele:
Dupa ce legea va intra vineri in vigoare, timbrul de mediu NU va fi platit nici de autovehiculele care transporta prescolarii si elevii, si nici de acele vehicule transferate cu titlu gratuit de la autoritati sau institutii publice altor autoritati sau institutii publice.
„Art. 3. –
(1) Timbrul se aplica pentru autovehiculele din categoriile M1, M2, M3 si N1, N2, N3, astfel cum sunt acestea definite in RNTR 2, cu exceptia:
…..
c) autovehiculelor destinate a fi utilizate de fortele armate, fortele de securitate a statului, de politie, de jandarmerie, de politia de frontiera si de pompieri, precum si a celor destinate transportului prescolarilor si elevilor;
Art. 8. Timbrul nu se plateste atunci cand autovehiculele sunt:
…
b1) transferate cu titlu gratuit de la autoritati sau institutii publice altor autoritati sau institutii publice;”
(extras din noile reglementari votate marti de parlamentari)
Si persoanele juridice vor primi ecotichet pentru masinile electrice cumparate
Pe langa faptul ca a stabilit ca masinile dobandite prin partaj vor plati timbrul de mediu, OG nr. 16/2013 a completat si categoria de beneficiari a ecotichetului, in sensul ca si persoanele juridice vor primi tichet cu valoare nominala pentru fiecare autovehicul electric achizitionat. Este vorba despre ecotichetul cu valoare nominala de 12.000 lei ce se suporta din bugetul Fondului pentru mediu.
Modificarea a venit in contextul in care, pana atunci, doar persoanele fizice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice primeau un ecotichet pentru masinile electrice cumparate. In plus, legiuitorul mentiona, la acea data, ca se da aceasta posibilitate pentru a incuraja achizitia de astfel de masini nepoluante, iar persoanele juridice „manifesta interes si au putere de cumparare a autovehiculelor electrice”.
Desi OG nr. 16/2013 este in vigoare din august 2013, adica persoanele juridice pot achizitiona masini electrice inca de la acea data, o prevedere similara este cuprinsa si de Legea nr. 37/2014, aplicabila de vineri.
„In vederea stimularii achizitionarii de vehicule noi, nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, persoanele fizice, persoanele juridice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice care achizitioneaza autovehicule electrice noi beneficiaza de un tichet cu valoare nominala, pentru fiecare autovehicul nou achizitionat, denumit in continuare ecotichet” – se precizeaza in legea publicata marti.
sursa:avocatnet.ro
www.decalex.ro