Legea retrocedarilor. Retrocedari ANRP. Modificari legea retrocedarilor

Decizie ICCJ 2013. Hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare a unui imobil
25 noiembrie, 2013
ICCJ. Taxa judiciara de timbru. Majorare taxa judiciara de timbru
26 noiembrie, 2013

Imobilele preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist se restituie fostilor proprietari sau mostenitorilor acestora in natura, conform reglementarilor in vigoare. Totusi, in situatia in care restituirea in natura nu mai este posibila, compensarea prin puncte este singura masura reparatorie in echivalent care se acorda. Aceasta regula va fi, insa, modificata, astfel incat compensarea prin puncte sa nu mai fie singura masura reparatorie, ci sa mai existe si varianta compensarii cu bunuri oferite in echivalent, dupa ce parlamentarii au dat unda verde unui proiect de lege in acest sens. Pentru ca noile prevederi sa se aplice, actul normativ mai trebuie doar promulgat de presedintele Romaniei si publicat in Monitorul Oficial

 

Legea 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv in perioada regimului comunist in Romania, in vigoare din aceasta primavara, stabileste inca de la inceput modalitatile de restituire a imobilelor nationalizate. Astfel, conform reglementarilor, prima „regula” e restituirea in natura a proprietatilor, cu conditia ca proprietarii sa pastreze destinatia imobilelor retrocedate timp de 10 de ani.

Totusi, in situatia in care restituirea in natura a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist nu mai este posibila, compensarea prin puncte este singura masura reparatorie in echivalent care se acorda. „In situatia in care restituirea in natura a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist nu mai este posibila, singura masura reparatorie in echivalent care se acorda este compensarea prin puncte (un punct are valoarea de 1 leu, n.red.)”, se precizeaza in actul normativ citat.

Aceasta prevedere va fi modificata, intrucat Senatul a aprobat recent, in calitate de prima camera sesizata un proiect de lege ce stabileste o noua procedura in materie, cu scopul de a „imbunatati cadrul legal al procesului de restituire si despagubire a fostilor proprietari”. Documentul a primit aviz pozitiv si din partea deputatilor, care l-au aprobat in 19 noiembrie cu 275 de voturi „pentru”, 51 „impotriva” si patru abtineri, in calitate de Camera decizionala. Acest lucru inseamna ca, pentru ca noile reglementari sa se aplice, ele mai trebuie doar promulgate de seful statului si publicate in Monitorul Oficial.

Astfel, compensarea prin puncte nu va mai fi singura masura reparatorie in cazul in care restituirea in natura nu este posibila, ci si compensarea cu bunuri oferite in echivalent.

„Art. 1 – (2) In situatia in care restituirea in natura a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist nu mai este posibila, masurile reparatorii in echivalent care se pot acorda sunt compensarea cu bunuri oferite in echivalent de entitatea investita cu solutionarea cererii formulate in baza Legii nr. 10/2001 (…) precum si masura compensarii prin puncte”, precizeaza noile reglementari.

Documentul aprobat de parlamentari aduce completari si in ceea ce priveste situatia terenurilor.

Astfel, conform prevederilor legale aplicabile in prezent, in situatia in care restituirea terenurilor agricole pe vechile amplasamente nu este posibila, dupa validarea intinderii dreptului lor de proprietate de catre comisiile judetene de fond funciar sau, dupa caz, de catre Comisia de Fond Funciar a Municipiului Bucuresti, fostului proprietar sau mostenitorilor acestuia li se va atribui un teren pe un alt amplasament, in urmatoarea ordine:

  • pe terenurile din rezerva comisiei locale de fond funciar;
  • pe izlazul comunal;
  • pe terenul proprietate publica, trecut in conditiile legii in proprietatea privata a statului, sau pe terenul proprietate privata a statului, care a fost administrat pe raza unitatii administrativ-teritoriale de institute, statiuni de cercetare si alte institutii publice;
  • pe terenul proprietate publica, trecut in conditiile legii in proprietatea privata a statului, sau pe terenul proprietate privata a statului, care a fost administrat de institute, statiuni de cercetare si institutii publice pe raza localitatilor invecinate, aflate in acelasi judet

Noile dispozitii propuse de ANRP nu modifica substantial regulile la acest capitol, ci schimba ordinea in care vor fi atribuite terenurile pe alte amplasamente, dupa cum urmeaza:

  • pe terenurile din rezerva comisiei locale de fond funciar;
  • pe terenurile proprietate publica, trecute in conditiile legii in  proprietatea privata a statului, sau pe terenurile proprietate privata a statului, care au fost administrate pe raza unitatii administrativ-teritoriale de institute, de statiuni de cercetare ori de alte institutii publice;
  • pe terenurile ocupate de izlazuri;
  • pe terenurile proprietate publica, trecute in conditiile legii in proprietatea privata a statului, sau pe terenurile proprietate privata a statului, care au fost administrate de institute, de statiuni de cercetare ori de institutii publice pe raza localitatilor invecinate, aflate in acelasi judet;

In plus, conform dispozitiilor, in cazul in care, prin documentele existente in dosarul de despagubire nu se pot stabili amplasamentul sau caracteristicile tehnice ale imobilului pentru care se stabilesc despagubiri, evaluarea se face prin aplicarea valorii minime pentru zona sau categoria de imobil prevazuta de grila notariala pentru localitatea respectiva si se exprima in puncte. 

„Persoanele indreptatite la despagubiri pot opta pentru returnarea dosarelor inregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor catre entitatile investite cu solutionarea notificarii, in vederea restituirii in natura sau prin compensare cu alte bunuri, a imobilelor”, se mai precizeaza in documentul citat.

 

sursa: www.avocatnet.com

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *