Divortul prin mediere dureaza in medie 3 luni, iar costurile sunt reduse avand in vedere costurile divortului judiciar precum si partajul.
Mediatorul va opera cu discretie in ceea ce priveste rezolvarea diferendului dintre parti. Fiind un negociator acesta va face ca rezultatul sa multumeasca ambele parti.
Este recomandat mai ales cuplurilor cu copii intrucat impactul psihologic pe care il are divortul asupra acestora este mult mai scazut decat in cazul in care parintii divorteaza in instanta.
Divortul in instanta presupune ca fiecare parte sa isi angajeze un avocat, creand de la inceput premisele unui conflict intre cei doi soti, intrucat acestia se afla in tabere juridice diferite.
Mediatorul insa , creaza confortul necesar celor doi soti implicati in proces, , nu impune nicio decizie, ci ii ajuta sa ajunga la o intelegere care este agreata de ambele parti.
Sotii ajung la un acord de mediere propriu cu ajutorul unei terte persoane, neutre.
Vor fi economisite resurse importante de timp, energie, bani si sentimente
Un mediator ii ajuta pe cei doi sa comunice, sa se asculte reciproc si sa se inteleaga, procedura fiind astfel mai putin traumatizanta decat un proces conventional
Decizia finala apartine celor doi soti, nu le este impusa, astfel ca ambii vor fi multumiti, iar intelegerea este durabila
De facto, medierea și programul de vizitare mai larg pe care aceasta îl implică, implementează principiile custodiei comune deoarece prin mediere părțile aflate în conflict cu privire la cine să se ocupe de creșterea și îngrijirea copiilor după divorț se îndepărtează de poziția beligerantă și vin spre conlucrare.
În fapt părțile ajung să își negocieze, un nou „contract” pentru colaborarea în viitor, cel puțin până când copiii ajung la vârsta majoratului. Astfel părțile ajung, atunci când medierea se desfășoară cu succes să clarifice un plan de îngrijire în care ambii părinți se implică pe o bază regulată.
Un alt avantaj al mediererii il reprezinta discretia, mediatorul fiind obligat sa pastreze secretul profesional, acesta nu are voie sa faca publice nici o informatie din cele obtinute in procesul de mediere de la parti.