Avocat timbru de mediu. Timbru de mediu incalca sau nu legislatia Europeana?

Timbrul de mediu platit la transcrierea dreptului de proprietate al autoturismului.
18 aprilie, 2013
AVOCAT TIMBRU DE MEDIU. DOBANDA LEGALA SE RECUPEREAZA. TIMBRU DE MEDIU
22 aprilie, 2013

Timbrul de mediu este contrar legislatia Europeana in materie si ne aflam intr-o situatie asemanatoare cu cea generata de prevederile OUG 50/2008 republicata si Legii 9/2012 specificul situatie de fata fiind determinat de neconcordanta intre prevederea interna si cea comunitara a carei analiza este recunoscuta de jurisprudenta Curtii Europene de Justitie in competenta instantei interne, care poate lasa neaplicata norma interna daca prin aplicarea teoriei actului clar sau a teoriei actului calificat se constata ca norma comunitara nu permite adoptarii respectivei norme interne.

Astfel argumentele instantei Europene, nu tin de criteriile folosite de legiuitorul roman pentru determinarea timbrului de mediu pe care le declara corespunzatoare si conforme dreptului comunitar (a se vedea cauza 402/09) ci de efectul descurajant al unei taxe in sine pentru importul autovehiculelor de ocazie.

Ca atare independent de criteriile de determinate de cuantumul taxei si de scopul pentru care o asemenea taxa a fost instituita, Curtea a considerat ca o asemenea taxa are ca effect descurajarea importarii si punerii in circulatie in Romania a unor vehicule de ocazie cumparate din alte state membre fiind contrarie art. 110 TFUE care prevede ca “nici un stat membru nu aplică, direct sau indirect, produselor altor state membre impozite interne de orice natură mai mari decât cele care se aplică, direct sau indirect, produselor naționale similare. De asemenea, nici un stat membru nu aplică produselor altor state membre impozite interne de natură să protejeze indirect alte sectoare de producție”.

Deasemenea insusi  art. 4 din OG nr. 9/2013  instituie  reguli de la abaterea ordinii publice prin perceperea acestei taxe pentru categoriile de autovehiculele prevazute de la lit c si d. Odata o taxa platita odata data o sentinta prin care se arata faptul ca aceasta a fost nelegal perceputa, fapt atestat de o sentinta civila, nu se mai poate solicita inca odata aceasta plata.

Potrivit unei jurisprudente constant interdictia prevazuta de art. 110 TFUE  trebuie sa se aplice de fiecare data cand un impozit fiscal este de natura sa descurajeze importuri de bunuri provenind din alte state membre favorizand produsele nationale.

Suma reprezentand timbrul poate fi contestata si atunci cand persoana care urmeaza sa inmatriculeze sau sa transcrie dreptul de proprietate asupra unui autovehicul rulat poate face dovada ca autovehiculul sau s-a depreciat intr-o masura mai mare decat cea indicata in grila prevazuta in anexa nr. 3.

Timbrul verde se plăteşte de către toţi proprietarii de maşini pentru care nu s-a mai plătit anterior o taxă de mediu sau de primă înmatriculare. Asta include toate maşinile înmatriculate în România înainte de anul 2007, când a intrat în vigoare prima formulă de taxă auto. Proprietarii de maşini aflaţi în această situaţie se vor lovi de timbrul verde la prima vânzare a maşinii, când cel care o cumpără va trebui să achite această taxă.

Nici cei care şi-au înmatriculat maşina în România după luna iulie 2008 nu sunt incluşi în această problemă, pentru că Registrul Auto Român a început, cu această dată, să treacă obligatoriu în toate cărţile de identitate ale maşinilor valoarea emisiilor de CO2.

Cota de reducere a timbrului de  mediu este in functie de vechimea masinii si este prevazuta in anexa 3 din OUG nr. 9 pe 2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule astfel incat pentru o masina nou reducerea de taxa este de 0% ajungand pentru o masina cu o vechime de peste 14 ani sau  mai mult la o reducere de peste 90 %.  Reducere care nu respecta din punctul nostru de vedere principiul European – Poluatorul plateste care este strans legat de pricipiul “prevenirii poluarii la sursa” principii ce presupun ca:  Oricine produce daune mediului, pericole sau riscuri, este responsabil sa evite, sa reduca sis a combata acele daune, pericole si riscuri. In  acest scop politica de mediu a CE va determina pe cel responsabil sa  plateasca costurile de aducere a  mediului in stadiul dinaintea  provocarii daunelor”.

www.decalex.ro
www.decalex.ro/forum
deca_lex@yahoo.com
0757269874
0768055289

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *