O recenta ordonanta a Guvernului, data pentru reglementarea unor masuri bugetare, aduce – intre altele – precizari privind aplicarea in timp a obligatiilor in cazul intarzierilor la indeplinirea obligatiilor contractuale.
Cititi, mai jos, un scurt comentariu pe marginea acestor precizari din Ordonanta Guvernului nr. 29/2013, publicata in Monitorul oficial nr. 550/2013 si care este in vigoare de la data de 2 septembrie a.c..
Articolul 19 al ordonantei face trimitere la dispozitiile din Legea nr. 72/2013 privind masurile pentru combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plata a unor sume de bani rezultand din contracte incheiate intre profesionisti si intre acestia si autoritati contractante. Legea a intrat in vigoare la data de 5 aprilie 2013. Or, articolul 19 din recenta ordonanta vine cu precizarea potrivit careia in cazul contractelor incheiate intre profesionisti si intre acestia si autoritati contractante inainte de data intrarii in vigoare a Legii nr. 72/2013, obligatiile de plata a unor sume de bani au regimul stabilit potrivit clauzelor contractuale si dispozitiilor legale in vigoare la data incheierii sau, dupa caz, modificarii acestora.
Tot prin Legea nr. 72/2013, de la data de 5 aprilie 2013 au fost abrogate punctele 1 si 2 din alineatul (2) al articolului 1.017 din Codul de procedura civila, precum si “orice alte dispozitii contrare”.
In continuare, acelasi articol din Codul de procedura civila prevede – prin textele ramase in vigoare din acelasi articol, urmatoarele:
“3. in celelalte cazuri, de la data la care debitorul a fost pus sau este de drept in intarziere, potrivit legii.
(3) Creditorul poate sa pretinda daune-interese suplimentare pentru toate cheltuielile facute pentru recuperarea sumelor ca urmare a neexecutarii la timp a obligatiilor de catre debitor.
(4) Este lovita de nulitate absoluta conventia sau clauza prin care se fixeaza o obligatie de punere in intarziere pentru a opera curgerea dobanzilor in cazurile prevazute la alin. (2) pct. 1 si 2 sau un termen de la care creanta produce dobanzi, mai mare decat cel prevazut la alin. (2).“
Revenind la Ordonanta Guvernului nr. 29/2013, in acelasi articol 19 – invocat la inceputul acestui material ca temei pentru precizarile facute – se mai face precizarea ca daca debitorul intarzie in efectuarea platii, creditorul poate obtine un titlu executoriu prin procedura ordonantei de plata, prevazuta de dispozitiile art. 1.013-1.024 din cadrul titlului IX din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
sursa:legestart.ro
www.decalex.ro
office@decalex.ro