In momentul in care te hotarasti sa angajezi un manager care sa preia o parte din responsabilitatile conducerii afacerii tale, lasi la dispozitia acestuia tot know-how-ul cat si resursele necesare pentru ati conduce business-ul. In cazul in care parteneriatul inceteaza risti ca acesta sa place cu baza de clienti sau cu relatiile pe care societatea ta le are cu alt antreprenori, sau in cel mai rau caz isi face o firma cu acelasi obiect ca al societatii tale. Pentru a minimaliza riscul producerii unor astfel de situatii exista cateva clause ce trebuie inserate in contractele de munca pentru cei ce au acces la informatii importante pentru societatea ta.
Clauza de neconcurenta este o clauza cu o importanta deosebita, avand un rol de protectie a antreprenorilor
Ea este prevazuta de articolele nr 21 si 22 din Codul Muncii. Aceasta clauza il obliga pe salariat sa nu presteze, in interesul propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau ori sa nu presteze o activitate in favoarea unui tert care se afla in relatii de concurenta cu angajatorul. Conditiile care trebuie indeplinite pentru ca o clauza de neconcurenta sa isi produce efectele sunt strict legate de contractul de munca si anume, daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret:
-activititatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului
-cuantumul lunar al indemnizatiei de neconcurenta
-perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta
-tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii
-aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul
De asemenea clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului pe durata contractului. Un alt aspect care trebuie lamurit este faptul ca angajatorul datoreaza indemnizatie de neconcurenta lunara salariatului . Aceasta nu este de natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
De principiu aceasta clauza isi produce efectele pe parcursul desfasurarii contractului insa, clauza de neconcurenta isi poate produce efectele si dupa incetarea contractului individual de munca, pentru o perioada de maximum 6 luni, in cazul functiilor de executie, si de maximum 2 ani pentru cei care au ocupat functii de conducere, daca o astfel de perioada a fost convenita expres prin contractul individual de munca. Acest lucru nu este, insa, valabil in cazurile in care incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive neimputabile salariatului.
In cazul nerespectarii, cu vinovatie, a clauzei de neconcurenta salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.
Pe langa aceasta clauza ne mai putem folosi in protejarea societatii de clauza de confidentialitate, clauza de proprietate intelectuala atunci cand este cazul
www.decalex.ro