PROCESE DE DENOMINARE A FRANCULUI ELVETIAN

Cele mai frecvente clauze abuzive din contractele bancare
28 ianuarie, 2015
SENTINTA CASTIGATA CLAUZE ABUZIVE
2 februarie, 2015

Denominarea presupune restabilirea echilibrului din contractele de credit bancar prin inlaturarea clauzei de schimb valutar si inghetarea cursului leului fata de francul elvetian la nivelul celui din momentul incheierii contractului.

In ianuarie a fost castigat un alt dosar ce are ca obiect denominare a francului elvetian.

Solutia pe scurt: Admite în parte cererea. Constată caracterul abuziv al clauzei contractuale prevăzute la art.6.3 din contractul de credit nr.10000000000013174/28.03.2007, modifică în parte această clauză şi stabilizează cursul de schimb CHF/LEU pentru calculul fiecărei rate succesive datorate de reclamant la cursul CHF/LEU valabil la data încheierii contractului nr.10000000000013174/28.03.2007, începând cu data scadenţei primei rate şi până la finalizarea raporturilor contractuale dintre părţi. Respinge ca neîntemeiate capetele de cerere privind denominarea în moneda naţională a plăţilor şi constatarea caracterului abuziv al clauzei privind comisionul de administrare consemnate în art.1.3 lit. c din contractul de credit. Obligă pârâta la plătească reclamantului 1500 lei cheltuieli de judecată

Tot in sprijinul consumatorilor vine si decizia recenta a CJUE (C-449, 18 de 2014, Bakkaus si Bonato contra CA Consumer Finance), unde instanta de la Luxembourg este si ea de partea consumatorilor si arata ca :

– „creditorul trebuie sa ofere consumatorului explicatii corespunzatoare si intr-un mod personalizat, pentru a-i permite acestuia din urma sa evalueze daca contractul de credit propus este adaptat la nevoile sale si la situatia sa financiara, oferindu-i explicatii privind informatiile precontractuale, caracteristicile esentiale ale produselor propuse si efectele exacte pe care le pot avea asupra situatiei sale, inclusiv consecintele neplatii din partea consumatorului”

– „aceasta obligatie de a oferi explicatii corespunzatoare vizeaza sa permita consumatorului sa ia o decizie in deplina cunostinta de cauza cu privire la un tip de contract de imrumut”
-„obligatiile in materie de informare […] nu pot fi indeplinite in stadiul incheierii contractului de credit, ci trebuie indeplinite in timp util, prin comunicarea catre consumator, anterior semnarii contractului, a explicatiilor mentionate”.

Toate aceste argumente vin in sprijinul consumatorului in lupta cu bancile. Pentru demararea unui process privind denominarea francului va rugam sa folositi formularul de la sectiunea Contact.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *