ALEGERI LOCALE 2012

Divortul. Tipuri de divort. Modalitati de divort
7 iunie, 2012
Trustu-ul- modalitate de reducere a costurilor in cazul investitiilor
12 iunie, 2012

Potrivit legii alegerilor locale, primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene vor fi aleşi în acest an, în premieră, dintr-un singur tur. Cetăţenii îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în localitatea de reşedinţă. Cei care şi-au stabilit reşedinţa într-o altă localitate cu cel puţin 3 luni înaintea datei alegerilor, îşi pot exercita dreptul de vot în  această unitate administrativ-teritorială.

Potrivit legii, consiliile locale şi consiliile judeţene, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin sufragiu universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Consiliile locale şi judeţene se aleg pe circumscripţii electorale, pe baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale.
Au dreptul de a vota  cetăţenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor.
Au dreptul de a fi aleşi consilieri, primari sau preşedinţi ai CJ cetăţenii cu drept de vot care au împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 ani, dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice.

Alegătorul primeşte 4 buletine de vot.

Consiliile locale şi judeţene se aleg pe circumscripţii electorale, pe baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale
Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarului general al Capitalei, precum şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg pe circumscrpiţii electorale, prin scrutin uninominal.

Ştampila cu menţiunea „Votat” se aplică în interiorul patrulaterului care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care doreşte să-i aleagă, în caz contrar buletinul fiind declarat nul.După ce au votat, cetăţenii îndoaie buletinul de vot şi îl introduc în urne. Introducerea buletinului de vot în altă urnă decât cea destinată candidaturii nu afectează valabilitatea acestuia.Ulterior, alegătorii trebuie să predea ştampila preşedintelui secţiei, care are obligaţia să ştampileze actul de identitate, menţionând data scrutinului. Dacă cel care votează are carte de identitate, atunci pe verso-ul acesteia se aplică un autocolant cu menţiunea „Votat”. BEC a stabilit că sunt considerate voturi nule când pe buletinul de vot nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare sau când buletinul are alt model decât cel legal aprobat.Vot nul este şi atunci când nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea ”Votat” în niciun patrulater sau când aceasta este pusă în două sau mai multe patrulatere. Dacă ştampila cu menţiunea ”Votat” a fost aplicată în exteriorul patrulaterelor sau aceasta atinge două sau mai multe patrulatere, votul este, de asemenea, nul.

Infracţiunile electorale se pedepsesc cu amenzi de câteva sute de lei şi chiar cu închisoare. De la simpla obstrucţionare a unei persoane de a vota şi până la falsificarea buletinelor de vot, legea electorală prevede sancţuni severe pentru orice abatere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *