ANULAREA TVA-ULUI PE IMOBILE PENTRU PERSOANELE FIZICE

CUM DAU IN PLATA? CONDITII PENTRU DAREA IN PLATA
22 iulie, 2016
CUM RECUPEREZ BANII DE LA CARPATICA ASIGURARI?
1 august, 2016

Anulare TVA

ANULAREA TVA-ULUI PE IMOBILE PENTRU PERSOANELE FIZICE

 

Anularea TVA-ului pe imobilele vandute de persoanele fizice este posibila!

Curtea de Apel Cluj a dat castig de cauza unei persoane fizice independente care a vandut peste 200 de locuinte in perioada 2007-2011. Pentru aceste immobile ANAF-ul a mesi o decizie de impunere prin care a solicitat ca persoana fizica sa plateasca TVA in valoarea de 2,33 milioane de lei. si penalitati de inatarziere stabilite suplimentar.

Persoana fizica a dat in judecata ANAF-ul si a solicitat anularea deciziei de impunere.

Acesta a demonstrat ca nu se incadreaza la categoria persoanelor impozabile intrucat activitatile sale nu sunt activitati comerciale. Operatiunile desfasurate de catre reclamant nu constituie livrare de bunuri in sensul art 127 Cod fiscal si nu pot fi cuprinse in sfera de aplicare a TVA potrivit art 126 Cod fiscal.

In ipoteza existentei obligatiei de plata, cuantumul obligatiei de plata este gresit stabilit prin adaugarea TVA la pretul de vanzare.

S-a mai arata ca a fost  incalcat principiul neutralitatii fiscale si nu s-a recunoscut dreptul de deducere a TVA al reclamantului prin invocarea neinregistrarii acestuia in prealabil ca si persoana impozabila iar conform hotararilor CJUE incidente in materie actele administrativ fiscale fiind viciate in esenta lor sunt nule.

Este corecta sustinerea reclamantului referitor la obligatia organului fiscal de inregistrare a reclamantului ca platitor de TVA din oficiu potrivit art 153 al 7 Cod fiscal. „Organele fiscale competente vor inregistra in scopuri de TVA, conform prezentului articol, toate persoanele care, in conformitate cu prevederile prezentului titlu, sunt obligate sa solicite inregistrarea”. Prin urmare conduita reclamantului, care a omis sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA trebuia asanata de catre organul fiscal, tocmai in considerarea statului acordat reclamantului (de platitor de TVA).

Organul fiscal, desi a observat faptul ca, din punct de vedere formal, la data emiterii Deciziei de impunere, reclamantul nu avea calitatea de persoana impozabila, si ca ar fi trebuit sa se inregistreze ca si platitor de TVA, nu si-a indeplinit obligatia de inregistrare a reclamantului ca platitor de TVA din oficiu, in conformitate cu prevederile art. 153, al. 7 Cod fiscal. Or, din dispozitiile art. 150 Cod Fiscal rezulta cat se poate de clar ca doar o persoana impozabila este obligata sa plateasca TVA si, evident, doar in sarcina unei astfel de persoane pot fi stabilite diferente de TVA. Prin urmare mentinerea actului atacat desi emitentul cunostea obligatia conferita de lege ar valida principiul invocarii propriei culpe a paratei, aspect care nu poate fi valorificat in detrimentul particularului.

Singurul organ competent sa determine obligatii fiscale este organul fiscal, in conformitate cu dispozitiile de drept material si de drept procesual in vigoare. Prin urmare actele administrative fiscale emise cu ignorarea sau incalcarea dreptului european, in lumina hotararii Curtii de Justitie a Uniunii Europene din 9 iulie 2015 trebuie sa poata face obiectul unei revizuiri administrative la nivelul organului fiscal.

Instanta a obligat organul fiscal sa aplice principiul proportionalitatii si astfel a anulat decizia de impunere a ANAF-ului si a dat castig de cauza reclamantului.

 

Persoanele fizice care au au vandut imobile ca dezvoltatori independent pot castiga in instanta anularea deciziei de impunere ce stabileste valoarea TVA-ului de plata pe tranzactii.

 

Pentru consultanta privind anularea TVA-ului pe imobile pentru persoanele fizice ne puteti contacta la office@decalex.ro

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *